Αριθμοί ελαστικού

Οι διαστάσεις του ελαστικού

195/60 R 15 88 V . Στο παράδειγμά μας, τα δύο πρώτα ψηφία, χωρισμένα με την κάθετο, δείχνουν το μέγεθος του ελαστικού. Το ελαστικό είναι 195 χιλιοστά πλάτος, ο λόγος του ύψους του προς το πλάτος είναι 60 τοις εκατό. Όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο μικρότερο είναι το ύψος του προφίλ του ελαστικού.

Ελαστικά Radial (ακτινωτά)

195/60 15 88 V . Το R στο 195/60 R 15 88 V δείχνει το σχεδιασμό, δηλαδή αναφερόμενο σε radial ελαστικό. Μερικές φορές η λέξη “Radial” εκτυπώνεται επίσης στο πλευρό. Από τη δεκαετία του 1980, τα radial ελαστικά χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στα επιβατικά αυτοκίνητα, και πλέον το όνομα έχει ξεπεραστεί. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι τυπωμένο εκεί. Τα diagonal (διαγώνια) ελαστικά, όπως είχαν, σήμερα είναι τοποθετημένα μόνο σε γεωργικά μηχανήματα, αυτοκίνητα vintage και μερικές φορές και μοτοσικλέτες. Ο δείκτης για διαγώνια ελαστικά θα είναι ένα γράμμα D.

Διάμετρος ζάντας

195/60 R 15 88 V Το τρίτο ψηφίο του συνδυασμού μας 195/60 R 15 88 V υποδεικνύει κανονικά τη διάμετρο της ζάντας στη μονάδα μέτρησης, συνήθως μια ίντσα. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν επίσης χιλιοστά, αλλά η διαφορά είναι εύκολα αισθητή λόγω του μεγέθους. Το μέγεθος σε ίντσες κυμαίνεται συνήθως από 10 έως 20, ενώ το χιλιοστόμετρο είναι μεταξύ 315 και 440.

Δείκτης φορτίου ελαστικού

195/60 R 15 88 Φυσικά μπορείτε επίσης να διαβάσετε τι βάρος μπορεί να μεταφέρει το ελαστικό. Ο δείκτης φορτίου, επίσης γνωστός ως δείκτης φόρτωσης LI, βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Η μετατροπή ακολουθεί έναν γνωστό πίνακα στο Διαδίκτυο, 88 σημαίνει σε αυτό το τύπο μια φέρουσα ικανότητα 560 χιλιόγραμμων σε μια δεδομένη πίεση αέρα, συνήθως 2,5 bar. Η ένδειξη LI που καθορίζεται στα έγγραφα του οχήματος δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από την πραγματική πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ορίζεται ως 88, τα ελαστικά πρέπει πάντοτε να τοποθετούνται με ελάχιστη τιμή LI 88. Για τα ελαστικά με ιδιαίτερα υψηλή αντοχή, εξακολουθεί να υπάρχει η συντομογραφία RF (ενισχυμένα) ή XL (επιπλέον φορτίο)

Ταχύτητα

195/60 R 15 88 Η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα με την οποία μπορεί να οδηγηθεί το ελαστικό, υποδεικνύεται με γράμμα στο τέλος του συνδυασμού σήμανσης του ελαστικού. Ο δείκτης ταχύτητας V αντιστοιχεί σε 240 χλμ/ω. Συνήθως οι σημάνσεις κυμαίνονται από M για 130 έως Y για 300 χλμ/ω. Ο αντίστοιχος πίνακας για ανάγνωση είναι διαθέσιμος στο Διαδίκτυο.

Σήμανση DOT

Εκτός από τις σημάνσεις που περιεγράφηκαν προηγουμένως, κάθε ελαστικό έχει επίσης έναν κρυπτογραφημένο κώδικα από τον κατασκευαστή, συνήθως έναν 12-ψήφιο αριθμό και σειρά χαρακτήρων. Τα τελευταία τέσσερα ψηφία είναι συνήθως πιο ευδιάκριτα και αποτελούν την σήμανση DOT (Τμήμα Μεταφορών – η σήμανση της αμερικανικής υπηρεσίας μεταφορών η οποία αποτελεί διεθνές πρότυπο). Εξετάζοντας τη σήμανση μπορείτε να διαβάσετε την ημερομηνία κατασκευής, που αναφέρεται ως εβδομάδα και το έτος. Εάν τα ελαστικά έχουν κατασκευαστεί πριν από το έτος 2000, ο αριθμός DOT αποτελείται μόνο από τρία ψηφία.

Άλλα είδη σημάνσεων

Εάν το ελαστικό έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση φοράς, υποδεικνύεται με την ένδειξη “Rotation”, “Direction” ή “Direction of rotation” και ένα βέλος που δείχνει προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. Η επιγραφή “Tubeless” ανακοινώνει ότι το ελαστικό είναι χωρίς σαμπρέλα και ισχύει για τα περισσότερα ελαστικά που κατασκευάζονται σήμερα. Ο δείκτης φθοράς “TWI” (Ένδειξη φθοράς πέλματος) δείχνει σημεία στο προφίλ, όπου ο βαθμός βάθους του πέλματος μπορεί εύκολα να διαβαστεί. Αν το σημείο βρίσκεται στην επιφάνεια, το πέλμα του ελαστικού έχει φτάσει μέχρι το νόμιμα προδιαγεγραμμένο 1,6 χιλιοστά βάθος και πρέπει να αντικατασταθεί. Ωστόσο, τα 1,6 χιλιοστά θεωρούνται πολύ οριακά και συνιστούμε ένα ελαστικό να αντικαθίστανται από 3 χιλιοστά και κάτω. “M + S” σημαίνει “λάσπη και χιόνι”. Για τα χειμερινά ελαστικά, δεν είναι αξιόπιστος δείκτης και μόνο ένα πρόσθετο σύμβολο νιφάδας χιονιού εξασφαλίζει ασφάλεια. Ένα “E” ή “E” σε συνδυασμό με έναν αριθμό υποδηλώνει τη χώρα της ευρωπαϊκής πρότυπης δοκιμής ECE. Τα ελαστικά run-flat, δηλαδή τα ελαστικά τα οποία μπορεί να κινηθούν ακόμη και μετά από ζημιά, φέρουν το σύμβολο ROF ή SST και έχουν ειδικά ενισχυμένα πλευρικά τοιχώματα. Ένα μικρό “1” δείχνει ιδιαίτερα ελαστικά χαμηλού θορύβου κίνησης, τα οποία είναι πιστοποιημένα με πιστοποιητικό για μειωμένη εκπομπή θορύβου.