Κατά την οδήγηση σε δρόμους χαμηλής ποιότητας, ο κίνδυνος ζημιάς των ελαστικών είναι ο διπλάσιος. Οι λακκούβες και τα σαμαράκια, τα καρφιά, τα σπασμένα γυαλιά, οι αιχμηρές πέτρες στο οδόστρωμα, ακόμη και η ανεπαρκής ή η υπερβολική πίεση των ελαστικών, ενδέχεται να επιφέρουν το σκάσιμό τους. Δυστυχώς, δεν είναι σε κάθε περίπτωση δυνατή η αλλαγή ή η επισκευή του τροχού. Κάνοντας χρήση των ελαστικών RunFlat, θα μπορέσετε με ευκολία να φτάσετε σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς είναι αυτά τα ελαστικά.

Γιατί είναι το σκάσιμο ενός ελαστικού επικίνδυνο;

Τυχόν ζημιά στο ελαστικό, ιδιαίτερα όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλες ταχύτητες, ενδέχεται να οδηγήσει σε ολίσθηση, απώλεια ελέγχου και αν προσπαθήσετε να φρενάρετε απότομα, μέχρι και σε ντεραπάρισμα του οχήματος. Όταν η τρύπα είναι μικρή, οπότε η πίεση στο εσωτερικό του ελαστικού πέφτει σταδιακά, ο οδηγός μπορεί να μην το καταλάβει άμεσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σταμάτημα του αυτοκινήτου θα γίνει εύκολα, μιας και η δυνατότητα ελέγχου του αυτοκινήτου, συνήθως, παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όταν το ελαστικό πάθει μεγαλύτερη ζημιά και ξεφουσκώσει απότομα, οι ενέργειές σας θα πρέπει να είναι άμεσες. Θα πρέπει, λοιπόν, να κρατήσετε με δύναμη το τιμόνι και με τα δύο χέρια, να αφήσετε το πετάλι του γκαζιού και να μειώσετε σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να σταματήσετε.

Με τη χρήση των ελαστικών RunFlat, ακόμα και αν χάσουν όλο τον αέρα, θα μπορέσετε να καλύψετε μια αρκετά μεγάλη απόσταση, κάπου ανάμεσα στα 50 με 90 χιλιόμετρα. Συνήθως, αυτή η απόσταση είναι αρκετή για να φτάσετε σε κάποιο βουλκανιζατέρ.

Μπορεί να επισκευαστεί ένα ελαστικό;

Ένα κατεστραμμένο ελαστικό μπορεί να επισκευαστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Πρέπει να έχει διατηρηθεί η εσωτερική δομή. Η κυκλοφορία με ξεφούσκωτο ελαστικό ή η αποθήκευση ενός αυτοκινήτου με ξεφούσκωτα ελαστικά είναι πιθανό ότι θα προκαλέσουν ζημία στη δομή τους.
  • Οι ζημίες εντοπίζονται στο πέλμα. Τα πλαϊνά του ελαστικού, πρέπει να είναι άθικτα.
  • Η διάμετρος της οπής λόγω ξένου σώματος, πρέπει να είναι μικρότερη από 6 mm. Αυτό αποκλείει τα χτυπήματα στο πεζοδρόμιο, τα σκισίματα ή τα κοψίματα.

Μπορεί να επισκευάσει ένα ελαστικό runflat; Ναι, υπό τον όρο ότι το ελαστικό δεν έχει κυκλοφορήσει ξεφούσκωτο! Ως εκ τούτου, συχνά τα ελαστικά runflat δεν μπορούν να επισκευαστούν.